شاید بد نباشه امروز در مورد روشهای اساسی انتخاب یک نشریه معتبر داخلی، برای مقالاتی که نوشتید، بنویسم. اصولاً میان رشتهای بودن مدیریت رسانه خیلی به ما کمک کرده که بتونیم در نشریات متنوع و متعددی مقاله چاپ کنیم اما از اون طرفم گاهی ما با مشکل عدم توجه به موضوعات خاص تو برخی نشریات مواجه میشیم، حتی نشریاتی که مرتبط با حوزه رسانه و ارتباطات هستند. بزارید یه مثال بزنم براتون؛ من مقالهای داشتم که در زمینه بحران و رسانه نوشته شده بود؛ در واقع به بازنمایی یک بحران در 4 نوع رسانه میپرداخت. باورتون میشه این رو برای هر نشریهای که میفرستادیم ریجکت میشد!؛ نه به دلیل اینکه کار ما ضعیف بود بلکه به دلیل اینکه همه نشریات مینوشتن در اولویت ما نیست. در واقع نشریاتی که ما انتخاب میکردیم، نشریاتی بودند که به شیوه صحیح انتخاب نشده بودند و همین تجربهای شد که شیوههای اساسی انتخاب نشریه رو یاد بگیریم. یه تجربه دیگم دارم؛ یکی از دوستان من مقالهای داشت که برای یه نشریه ارسالش کرده بود؛ یه روز بابت اینکه مقالهش رو چیکار کرده ازش سؤال کردم، گفت که مقالهم رو برای فلان نشریه ارسال کردم؛ اسم نشریه رو که آورد، من یادم اومد که قبلاً این نشریه رو در لیست نشریات غیرمعتبر دیدم و اینو که بهش گفتم خیلی خوشحال شد و میخواست بدونه که چطور من این مسئله رو تشخیص دادم. خب حالا میخوام همین موضوع رو توضیح بدم.
ما نیاز داریم برای انتشار یافتههای علمی خودمون هم نشریه مناسب و هم معتبر رو پیدا کنیم. قبل از اینکه راجع به روشهای سهگانه توضیح بدم میخوام یه نکته رو راجع به نشریات معتبر داخلی بگم. قبلتر نشریات معتبر داخلی دو نوع مجوز براشون صادر میشد؛ بر اساس این دو نوع مجوز نشریات یا علمی-پژوهشی شناخته میشدند و یا علمی-ترویجی اما از اردیبهشت ماه امسال ابلاغیه جدیدی وزارت علوم منتشر کرد که طی اون این تقسیمبندی رو حذف و اعلام کرد از این به بعد همه نشریات بهعنوان نشریه علمی شناخته میشن و تمامی نشریات مؤظفند تا برای رتبهبندی بر اساس چهار درجه A,B,C,D در سامانه نشریات وزارت علوم ثبتنام کنند. در واقع الان داره این کار انجام میشه و همه نشریاتی که از وزارت علوم مجوز دارند، در آینده نه چندان دور بر اساس این چهار درجه که نشون دهنده کیفیت عالی تا ضعیف خواهد بود، رتبهبندی خواهند شد.
روش اول: معرفی نشریه از جانب اساتید
با ذکر این مقدمه حالا میخوام روشهای سهگانه رو بهتون معرفی کنم. من 3 تا روش رو توضیح میدم تا شما بتونید مناسبترین و معتبرترین نشریه رو پیدا کنید. روش اول که سادهترین روش محسوب میشه اینه که از اساتیدتون بخواید که نشریه معتبر و مناسب با مقاله شما رو بهتون پیشنهاد بدن؛ اساتید به دلیل تجربهشون و چاپ مقالات متعدد، معمولاً نشریات خوب رو میشناسن و میتونن خیلی بهتون کمک کنند.
روش دوم: پایگاه نشریات وزارت علوم
روش دوم جستجو در فهرست نشریات وزارت علوم هست؛ دقت کنید وزارت علوم در سایت خودش بهطور مرتب اسامی نشریات معتبر رو بهروز رسانی میکنه؛ شما میتونید با مراجعه به این فهرست نشریه معتبر رو پیدا کنید ولی خب از داخل این فهرست بلندبالا چجوری میشه نشریه مناسب رو پیدا کرد. سادهترین راهکار جستجوی کلیدواژههای مرتبط با مقالهس. بزارید شفافتر توضیح بدم؛ فرض کنید شما مقالهای دارید که در مورد «خلاقیت منابع انسانی در سازمانهای رسانهای» نوشته شده. خب یکی از کلیدواژههای شما منابع انسانی هستش، کافیه در فهرست نشریات وزارت علوم واژههای مثل منابع انسانی و نیروی انسانی رو جستجو کنید تا نشریاتی که مرتبط با منابع انسانی هستش رو براتون بیاره. حالا که این کار رو انجام دادید، باید به سایت نشریه برید و در بخش اطلاعات نشریه، اهداف، چشماندازها و زمینههای اون رو بخونید تا متوجه بشید که این نشریه مناسب مقاله شما هست یا خیر. برای عنوان مقالهای که گفتم مثلاً میتونید کلیدواژه رسانه و حتی خلاقیت رو هم جستجو کنید تا نشریات مرتبط با این کلیدواژهها هم براتون فهرست بشه. همچنین اگر با دیدن بخش اطلاعات نشریه به نتیجهای نرسیدین میتونید داخل خود سایت نشریه کلیدواژههاتون رو سرچ کنید تا ببینید مقاله شبیه مقاله شما از لحاظ موضوعی چاپ شده یا نه و اگر چاپ شده بود با خیال راحت میتونید مقالتون رو ارسال کنید.
روش سوم: پایگاه استنادی جهان اسلام
و اما روش سوم؛ در روش از «سامانه نشریات علمی جهان اسلام» استفاده میکنیم. تو این روش سامانهای به شکل زیر براتون باز میشه که دقیقاً میتونید کلیدواژه مرتبط با مقاله و موضوع رو داخلش جستجو کنید و فهرست نشریات معتبر رو ببینید و بعد به سایت نشریه مراجعه کنید و باقی ماجرایی که توضیح دادم بالا. تو این سامانه ضریب تأثیر نشریات، کیفیت هر نشریه و جزئیاتی در مورد هر نشریه اعم از اینکه در کدوم یک از لیستهای سهگانه شامل لیست انتظار، لیست نشریات اولیه و نشریات هسته قرار داره براتون نشون داده میشه. هر کدوم از این لیستها توضیحاتی داره که داخل سامانه آورده شده. فقط دقت کنید که همه نشریات معتبر در این سامانه نمایه نشدند ولی اونقدر گستردگی نشریات نمایه شده زیاده که کفاف کار ما رو میده اما اگر خواستید همه نشریات معتبر رو ببینید، فهرست نشریات وزارت علوم رو مرور کنید.
هر سؤالی داشتید میتونید از بخش تماس با من برام ارسال کنید. همچنین امیدوارم این مطلب براتون مفید و خوب بوده باشه.